Карловски Занаятчийски Еснаф

петък, 6 февруари 2015 г.

       Кои сме ние?

   Карловски Занаятчийски Еснаф е неправителствена организация с нестопанска цел, регистрирана в началото на 2014 година. Водеща сред основните ни цели е съхраняване на традиционните български занаяти и културни традиции, както и тяхното популяризиране и развитие.

    Членове на сдружението са занаятчии от Карлово и Карловския регион. Сред тях са майстори членуващи в Регионалната и Националната занаятчийски камари,  доказали и продължаващи да изявяват своите умения в множество конкурси и изложения през годините. Други занаятчии са родолюбиви българи, занимаващи се със занаяти предавани от поколение на поколение. А трети са усвоили занаята си при майстор или след неспирни лични търсения и опити. И това, което обединява всички ни, е силното и непреходно желание за съхраняване на материално-културното наследство и народни умения и предаването им на малки и големи и всички, които милеят за българщината.

     Занаятите представени в Карловски Занаятчийски Еснаф са: гравьорство, дървопластика, дърворезба, калоферска дантела, медникарство, ножарство, плъстене, ръчна изработка на свещи, стъклопластика, тъкачество, художествена обработка на дърво, художествено плетиво, цветна бродерия и други.

   Създаването на Карловски Занаятчийски Еснаф е едно естествено продължение на занаятчийския живот в града и региона през годините, който разцъфтява и днес. Зародилата се традиция в провеждането на изложби-базар по време на Празника на розата, организирането на Коледни базари, както и на Празника на град Карлово, когато се чества годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, е жива и можем заедно да я съхраняваме.